[Planimetria] Dwusieczna a trójkąt prostokątny

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
matex_06
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: matex_06 »

ABC jest trójkątem prostokątnym, w którym kąt prosty jest przy wierzchołku A. Dwusieczna kąta ABC przecina bok AC w punkcie D. Udowodnić, że \(\displaystyle{ |BC| - |BD| = 2 |AB|}\) wtedy i tylko wtedy gdy:
\(\displaystyle{ 2 |AB| |BC| - 2|AB| |BD| = |BD| |BC|}\)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2008, o 17:12 przez matex_06, łącznie zmieniany 2 razy.
arek1357

Post autor: arek1357 »

Jak mi dasz znać mogę ci to przesłać w formie jpg na meila zrobiłem ale dużo pisania i skracania
Jak zechcesz to ci wyśle

pozdro Arek1357...
matex_06
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: matex_06 »

ok to jaKBYS MOGL TO MOJ mail to tomeczek_90@o2.pl
dzieki bardzo
Awatar użytkownika
taka_jedna
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: taka_jedna »

Proszę Arek1357, czy mógłbyś te rozwiązanie przesłać i mi? Bo nie za bardzo wiem, czy dobrze zrobiłam... Z góry dziękuję za fatygę . pau1ina@o2.pl
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3425 razy

Post autor: mol_ksiazkowy »

Jesli kat pzry wierzcholku B ma miare \(\displaystyle{ \beta}\) to warunek \(\displaystyle{ |BC| - |BD| = 2 |AB|}\) jest rownowazny temu * \(\displaystyle{ \frac{1}{cos(\beta)}- \frac{1}{cos(\frac{\beta}{2}}=2}\), zas warunek \(\displaystyle{ 2 |AB| |BC| - 2|AB| |BD| = |BD| |BC|}\) jest tozsamy z \(\displaystyle{ 2((cos\beta )- cos(\frac{\beta}{2}))=1}\), Jednak * i ** nie sa rownowazne sobie (ale sie wykluczaja....)
ODPOWIEDZ