Dwusieczna kąta A trójkąta przecina okrąg opisany na tymże trójkącie ABC w punkcie D. Wykaż jak najbardziej elementarnie, że: \(\displaystyle{ 2AD > AB+AC}\).
P.S. Nie interesują mnie dowody trygonometryczne i żmudne rachunkowe etc.
[Planimetria] Dwusieczna a boki
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Podziękował: 3425 razy
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2008, o 19:43 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 1 raz.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Podziękował: 3425 razy
hhe....Ale moze byc ze elementarny tez jest zgrabny i niewiele dłuzszy....
- limes123
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
Bardzo fajne zadanie
Mój dowód moze nie na 3 linijki ale chyba elementarny ->
Na prostych AC i AB obieramy odpowiednio za punktem C punkt B' oraz za punktem B - C' w taki sposób, by CB'=AB oraz BC'=AC. Oczywiści trójkąt AB'C' jest równoramienny. Niech teraz X, Y będą rzutami D odpowiednio na boki AC', AB'. Trójkąty BDX oraz BYC są przystające i oznaczmy BX=CY=a. Mamy AY=AX=AB-a=B'C-a=B'Y i analogicznie AX=C'X, czyli D jest środkiem okręgu opisanego na AB'C' i teraz już jest łatwo, bo AD=B'D, oraz 2AD=AD+B'D>AB'=AC+B'C=AC+BC ckd
Mój dowód moze nie na 3 linijki ale chyba elementarny ->
Na prostych AC i AB obieramy odpowiednio za punktem C punkt B' oraz za punktem B - C' w taki sposób, by CB'=AB oraz BC'=AC. Oczywiści trójkąt AB'C' jest równoramienny. Niech teraz X, Y będą rzutami D odpowiednio na boki AC', AB'. Trójkąty BDX oraz BYC są przystające i oznaczmy BX=CY=a. Mamy AY=AX=AB-a=B'C-a=B'Y i analogicznie AX=C'X, czyli D jest środkiem okręgu opisanego na AB'C' i teraz już jest łatwo, bo AD=B'D, oraz 2AD=AD+B'D>AB'=AC+B'C=AC+BC ckd
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
Mógłbyś to dokładniej rozpisać? Przejrzyste podawanie swoich dowodów jest znacznie lepsze niż bezsensowne rzucanie hasłami na prawo prześlizgując się nad najważniejszymi punktami dowodu, na OM za taki suchy fakt byłaby znaczna redukcja punktów. To nie pierwszy, ani nie dziesiąty temat, w którym Twój dowód jest ekstremalnie streszczony i nieprzejrzysty.limes123 pisze:Trójkąty BDX oraz BYC są przystające
- limes123
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
Bardzo przepraszam ale nie robie tego specjalnie (na konkursach i olimpiadach tez mi sie zdazaja takie bledy i pracuje nad tym, zeby je wyeliminowac). Chodzi o przystawanie DCY i DBX. Katy DYA oraz DXA sa proste. DX=DY (rzuty prostokatne z punkty na dwusiecznej na ramiona kata) oraz DB=DC (poniewaz te cieciwy sa wyznaczone przez rowne katy wpisane). Oznacza to, ze jesli na polprostej BX za punktem X wezmiemy P takie, ze BX=PX, to trojkaty BDX oraz DPX sa przystajace, oraz DPX i DCY sa przystajace, czyli DBX i DCY sa przystajace. I jeszcze uwaga, jeden z pkt X Y lezy na zewnatrz okregu, a drugi wewnatrz, lub oba na okregu. Mam nadzieje ze jest ok.
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
Ja mam problem w drugą stronę . Na olimpiadach zawsze za bardzo się rozpisuje i czasami czasu brakuje przez to xP (ale dość rzadko się zdarza, żeby mi czasu zabrakło, tylko na konkursach, które mnie przerastają o co najmniej 2 klasy xP).
Choć jak coś tłumaczę kolegom, albo jakiejś pojętnej osobie to nie zależy mi na porządnym zapisie, tylko tym, żeby zrozumieli.
Choć jak coś tłumaczę kolegom, albo jakiejś pojętnej osobie to nie zależy mi na porządnym zapisie, tylko tym, żeby zrozumieli.
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
Wszystko poza pogrubionym możesz pominąć, po prostu mamy z Pitagorasa BX=CY i z cechy bbb dostajemy przystawanie DBX i DCY, dalej jest zrozumiałe.limes123 pisze:Oznacza to, ze jesli na polprostej BX za punktem X wezmiemy P takie, ze BX=PX, to trojkaty BDX oraz DPX sa przystajace, oraz DPX i DCY sa przystajace, czyli DBX i DCY sa przystajace
No ja myślęlimes123 pisze:pracuje nad tym, zeby je wyeliminowac