uzasadnij, że różnica dwóch podanych liczb jest podzielna...

Oddzielone od teorii liczb, proste problemy dotyczące zasad dzielenia itp.
elektryk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 159
Rejestracja: 6 lis 2007, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z tamtąd
Podziękował: 108 razy
Pomógł: 2 razy

uzasadnij, że różnica dwóch podanych liczb jest podzielna...

Post autor: elektryk1 »

Cyfry setek i jedności liczby trzycyfrowej n są liczbami nieparzystymi. Zapisując cyfry liczby n w odwrotnej kolejności, otrzymamy liczbę trzycyfrową k. Uzasadnij, że liczba n-k jest podzelna przez 198.

Ma ktoś pomysł? ja wiem tylko jak zapisać liczbę nieparzystą....np. 2k + 1, pewnie coś trza dodać albo odjąć w odpowiedni sposób.. no ktoś mądrzejszy napewno wie
Ostatnio zmieniony 12 sty 2008, o 22:52 przez elektryk1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

uzasadnij, że różnica dwóch podanych liczb jest podzielna...

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ 100a+10b+c}\) - początkowa liczba
\(\displaystyle{ 100c+10b+a}\) - liczba z odwróconą kolejnością cyfry
\(\displaystyle{ (100a+10b+c)-(100c+10b+a) = 99a-99c = 99(a-c)}\)
a i c są nieparzyste, więc ich różnica jest parzysta
zatem \(\displaystyle{ 99(a-c)}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 198=99 2}\)
ODPOWIEDZ