Prawdopodobieństwo- pogoda
Prawdopodobieństwo- pogoda
MIalem na egzaminie takie zadanie z pozoru banalne jednak prosze o odpowiedz: Prawdopodobienstwo ze w sobote bedzie padal deszcz wynosi 50%, prawdopodobienstwo ze w niedziele bedzie padal deszcz wynosi takze 50%. Jakie jest prawdopodobienstwo ze w weekend bedzie padalo?
-
- Użytkownik
- Posty: 1179
- Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 9 razy
Prawdopodobieństwo- pogoda
jesli za weekend liczyc sobote i niedziele to wedlug mnie prawdopodobienstwo wynosi 1/4
Jesli oczywiscie prawdopodobienstwa deszczu w sobote i w niedziele traktowac jako zdarzenia niezalezne :]
Jesli oczywiscie prawdopodobienstwa deszczu w sobote i w niedziele traktowac jako zdarzenia niezalezne :]
Prawdopodobieństwo- pogoda
zdecydowanie 1/4, jeśli pytamy o padanie przez cały weekend i w sobotę, i w niedzielę. Jesli chodzi nam o dowolny dzień weekendu, czyli albo w sobotę, albo w niedzielę, to prawdopodobieństwo wynosi 3/4
P(A lub B) = P(A) + P(B) -P(AiB) = 0,5 + 0,5 - 0,25= 0,75
Oczywiście, zakładamy, że deszcz w sobotę i deszcz w niedzielę padają niezależnie od siebie
P(A lub B) = P(A) + P(B) -P(AiB) = 0,5 + 0,5 - 0,25= 0,75
Oczywiście, zakładamy, że deszcz w sobotę i deszcz w niedzielę padają niezależnie od siebie
Prawdopodobieństwo- pogoda
Jak rzucamy 6 razy kostką to
prawdopobieństwo wyrzucenia szóstki
wynosi 100%.
W kartoniku jest kula biała i czarna.
Wyciągnięcie białej przy dwukrotnym
wybieraniu też wynosi 100%.
W weekend będzie padało na 100%...
prawdopobieństwo wyrzucenia szóstki
wynosi 100%.
W kartoniku jest kula biała i czarna.
Wyciągnięcie białej przy dwukrotnym
wybieraniu też wynosi 100%.
W weekend będzie padało na 100%...
Prawdopodobieństwo- pogoda
Nabijasz się?toruńczyk pisze:Jak rzucamy 6 razy kostką to prawdopobieństwo wyrzucenia szóstki wynosi 100%.
To akurat prawdatoruńczyk pisze:W kartoniku jest kula biała i czarna. Wyciągnięcie białej przy dwukrotnym wybieraniu też wynosi 100%.
Prawdopodobieństwo- pogoda
jak rzucamy 6 razy kostka to prwadopodobienstwo wyrzucenia 6 wynosi
1 - (5/6)^6
czyli okolo 2/3
1 - (5/6)^6
czyli okolo 2/3
Prawdopodobieństwo- pogoda
Zajrzałem do literatury i przepisałem.....
Przykład:
Zdarzenia polegajace na wyrzuceniu przy rzucie kostką
jednej z liczb od 1 do 6 stanowią pełną grupę zdarzeń
możliwych i wykluczających się.Prawdopodobieństwo
każdego ze zdarzeń wynosi 1/6,co przy sześciu możliwych
zdarzeniach daje w sumie 1 (100%).
LUDZIE CO WY OPOWIADACIE...
Przykład:
Zdarzenia polegajace na wyrzuceniu przy rzucie kostką
jednej z liczb od 1 do 6 stanowią pełną grupę zdarzeń
możliwych i wykluczających się.Prawdopodobieństwo
każdego ze zdarzeń wynosi 1/6,co przy sześciu możliwych
zdarzeniach daje w sumie 1 (100%).
LUDZIE CO WY OPOWIADACIE...
Prawdopodobieństwo- pogoda
To, co napisałeś to prawda. Prawdopodobieństwo wystąpienia sumy wszystkich możliwych zdarzeń (którejkolwiek z mozliwości), czyli prawdopodobieństwo, że w pojedynczym rzucie kostką będzie albo 1, albo 2, albo 3, albo 4, albo 5, albo 6 jest równe 1, czyli 100%. A prawdopodobieństwo każdego z tych zdarzeń z osobna, w szczególności prawdopodobieństwo wyrzucenia 6 w pojedynczym rzucie jest równe 1/6, co także jest napisane w Twoim cytacie
Prawdopodobieństwo- pogoda
sobota----tak--nie--nie--tak
niedziela--tak-tak--nie--nie
Na cztery zdarzenia trzy są z deszczem...3/4=0,75
Bije sie w pierś (swoją).
niedziela--tak-tak--nie--nie
Na cztery zdarzenia trzy są z deszczem...3/4=0,75
Bije sie w pierś (swoją).
Prawdopodobieństwo- pogoda
No to juz możesz startować do rachunku prawdopodobieństwa, masz podstawy wiedzy heh