rozk. jednostajny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
m

rozk. jednostajny

Post autor: m »

Losujemy dwie liczby z odcinka [0..1] z rozkładu jednostajnego
Jakie jest:
A: pr. że mniejsza z nich jest mniejsza od 1/10
B: wartość oczekiwana mniejszej z nich
Mmmkm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 23 cze 2004, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk

rozk. jednostajny

Post autor: Mmmkm »

m pisze:Losujemy dwie liczby z odcinka [0..1] z rozkładu jednostajnego
Jak mi wyjasnisz co to dokladnie znaczy to bede wdzieczny szczegolnie ten odcinek i rozklad jednostajny...
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

rozk. jednostajny

Post autor: Yavien »

Losowanie liczby z odcinka [a,b] przy rozkładzie jednostajnym: Prawdopodobieństwo wylosowania liczby z odcinka [a,b] jest równe długości odcinka. Prawdopodobieństwo wylosowania liczby równej dokładnie c (jakas liczba) jest równe 0. Dlatego można się nie przejmować tym, czy brzegi sa domkniete, czy nie, czy coś jest F, której punkty spelniają założenia. Prawdopodobieństwo wylosowania punktu z tej figury jest równe
Pole(F)/Pole(kwadratu IxI)=Pole(F)

A - mniejsza z wylosowanych liczb jest mniejsza od 1/10 któraś jest mniejsza od 1/10, druga jest dowolna
A' (zdarzenie dopełniające) - obydwie liczby są wieksze od 1/10 (x,y) jest punktem kwadratu o wierzchołkach:
  • (1/10, 1/10)
  • (1, 1/10)
  • (1,1)
  • (1/10, 1)
Pole (A')=0,9 *0,9 = 0,81
Pole A = 1- 0,81 = 0,19
Odpowiedź: Prawdopodobieństwo zdarzenia A jest równe 0,19
m pisze:B: wartość oczekiwana mniejszej z nich
i co dalej ???
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

rozk. jednostajny

Post autor: marshal »

Yavien, Ty chyba wszystko wiesz z matematyki
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

rozk. jednostajny

Post autor: Yavien »

Zdecydowanie NIE wszystko, co mam nadzieję NIE wyjdzie w trakcie egzaminu magisterskiego (jak już napiszę pracę)

[edit]Jak popatrzysz na moje posty, to sensowne napisałam głównie z tego, co mi jakoś leży, czyli geometria i rachunek prawdopobieństwa
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

rozk. jednostajny

Post autor: marshal »

ale i tak pozazdroscic wiedzy
a jaki temat pracy??
Gość

rozk. jednostajny

Post autor: Gość »

a wartość oczekiwana to będzie
S[-inf..+inf]S[-inf..+inf](xy*0,19) dxdy ?
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

rozk. jednostajny

Post autor: Yavien »

jakoś przeoczyłam że padło dodatkowe pytanie.
Nie, wartość oczekiwana będzie inna.
Na podstawie rozważań podobnych, jak powyżej mamy, że funkcja dystrybuanty (F(t) = P{X
ODPOWIEDZ