jak w temacie obliczyc granice \(\displaystyle{ x^{x}}\)
W miare pilnie...
Obliczanie granicy x^x.
- Arbooz
- Gość Specjalny
- Posty: 357
- Rejestracja: 13 gru 2004, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białogard/Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 7 razy
Obliczanie granicy x^x.
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}x^x = 1}\) [/latex]
Ostatnio zmieniony 23 lut 2005, o 22:21 przez Arbooz, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 3 lis 2004, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: braku inwencji
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 25 razy
Obliczanie granicy x^x.
Ja ostatnio poruszałem temat granic! Zapraszam do treści mojego wątka. Userzy i moderatorzy produkowali się aby mi je wytłumaczyć, więc jest on naprawdę wartościowy. Wystarczy poszukać!n Świetny jest też artykuł Tomka Rużyckiego
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Obliczanie granicy x^x.
Problem z funkcją \(\displaystyle{ y = x^x}\), poruszany był w poście https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=3451.
Tak jak ja się uczyłem, dzidziną tej funkcji jest zbiór liczb {x: x>0}, zatem nie można liczyć
granicy \(\displaystyle{ \lim_{x\to -\infty}x^x}\), istnieje natomiast granica \(\displaystyle{ \lim_{x\to 0^+}x^x = 1}\).
To jest podstawowy problem,( poruszany również w poscie
https://matematyka.pl/viewtopic.php?p=23 ... ght=#23012 )
jeśji mamy podany tylko przepis funkcji a nie mamy podanej dziedziny,
pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest jej wyznaczenie.
Tak jak ja się uczyłem, dzidziną tej funkcji jest zbiór liczb {x: x>0}, zatem nie można liczyć
granicy \(\displaystyle{ \lim_{x\to -\infty}x^x}\), istnieje natomiast granica \(\displaystyle{ \lim_{x\to 0^+}x^x = 1}\).
To jest podstawowy problem,( poruszany również w poscie
https://matematyka.pl/viewtopic.php?p=23 ... ght=#23012 )
jeśji mamy podany tylko przepis funkcji a nie mamy podanej dziedziny,
pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest jej wyznaczenie.