Kilka zadań maturalnych z kiełbasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 25 sie 2007, o 14:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 2 razy
Kilka zadań maturalnych z kiełbasy.
1.
\(\displaystyle{ f_{(x)}=\sqrt{4-x}-2\sqrt{x}}\)
Zbadaj (na podstawie definicji)monotoniczność funkcji \(\displaystyle{ f}\).
I czy tu należy robić obliczenia typu :
\(\displaystyle{ f_{(x_{1})}-f_{(x_{2})}.....}\) i sprawdzić czy np \(\displaystyle{ f_{(x_{1})}
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
Korekta ortograficzna.
max}\)
\(\displaystyle{ f_{(x)}=\sqrt{4-x}-2\sqrt{x}}\)
Zbadaj (na podstawie definicji)monotoniczność funkcji \(\displaystyle{ f}\).
I czy tu należy robić obliczenia typu :
\(\displaystyle{ f_{(x_{1})}-f_{(x_{2})}.....}\) i sprawdzić czy np \(\displaystyle{ f_{(x_{1})}
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
Korekta ortograficzna.
max}\)
Ostatnio zmieniony 31 sie 2007, o 09:47 przez poczekaj, łącznie zmieniany 1 raz.
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Kilka zadań maturalnych z kiełbasy.
4. Funkcja nieparzysta, czyli f(-x)=-f(x), czyli f(0)=-f(0). Jest tylko jedna liczba, której przeciwieństwo jej równe jej samej.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Kilka zadań maturalnych z kiełbasy.
5. Najlepiej policzyć pochodną, która pokaże, że funkcja jest rosnąca. No ale z definicji:
Niech \(\displaystyle{ a,b \mathbb{R} a0}\)
\(\displaystyle{ f(a)=a^3+2a-3 \\ f(b)=b^3+2b-3}\)
\(\displaystyle{ f(b)-f(a)=b^3-a^3+2(b-a)>0}\), czyli dla każdego a,b jeśli a
Niech \(\displaystyle{ a,b \mathbb{R} a0}\)
\(\displaystyle{ f(a)=a^3+2a-3 \\ f(b)=b^3+2b-3}\)
\(\displaystyle{ f(b)-f(a)=b^3-a^3+2(b-a)>0}\), czyli dla każdego a,b jeśli a
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Kilka zadań maturalnych z kiełbasy.
Przepisałeś bez błędów, ale mi to się wydaje dziwne.. Może jakaś usterka w książce.
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Kilka zadań maturalnych z kiełbasy.
poczekaj pisze:1.
\(\displaystyle{ f_{(x)}=\sqrt{4-x}-2\sqrt{x}}\)
Zbadaj (na podstawie definicji)monotoniczność funkcji \(\displaystyle{ f}\).
I czy tu należy robić obliczenia typu :
\(\displaystyle{ f_{(x_{1})}-f_{(x_{2})}.....}\) i sprawdzić czy np \(\displaystyle{ f_{(x_{1})} D_{f}\\
x_{1} < x_{2}}\)
a następnie badać znak różnicy \(\displaystyle{ f_{(x_{1})} - f_{(x_{2})}}\)
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Kilka zadań maturalnych z kiełbasy.
\(\displaystyle{ D_{f} = [0, 4]}\)
Załóżmy, że \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}\in [0, 4]}\) przy czym \(\displaystyle{ x_{1} < x_{2}}\). Wtedy:
\(\displaystyle{ f_{(x_{1})} - f_{(x_{2})} = (\sqrt{4 - x_{1}} - 2\sqrt{x_{1}}) - (\sqrt{4 - x_{2}} - 2\sqrt{x_{2}}}) = \\
= (\sqrt{4 - x_{1}} - \sqrt{4 - x_{2}})\cdot\frac{\sqrt{4 - x_{1}} + \sqrt{4 -x_{2}}}{\sqrt{4 - x_{1}} + \sqrt{4 - x_{2}}} + 2(\sqrt{x_{1}} - \sqrt{x_{2}})\cdot \frac{\sqrt{x_{1}} + \sqrt{x_{2}}}{\sqrt{x_{1}} + \sqrt{x_{2}}} =\\
= \frac{x_{2} - x_{1}}{\sqrt{4 - x_{1}} + \sqrt{4 -x_{2}}}+ 2\cdot \frac{x_{2} - x_{1}}{\sqrt{x_{1}} + \sqrt{x_{2}}} > 0}\)
Zatem na mocy założenia \(\displaystyle{ f_{(x_{1})} - f_{(x_{2})} > 0}\), więc funkcja jest malejąca.
Załóżmy, że \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}\in [0, 4]}\) przy czym \(\displaystyle{ x_{1} < x_{2}}\). Wtedy:
\(\displaystyle{ f_{(x_{1})} - f_{(x_{2})} = (\sqrt{4 - x_{1}} - 2\sqrt{x_{1}}) - (\sqrt{4 - x_{2}} - 2\sqrt{x_{2}}}) = \\
= (\sqrt{4 - x_{1}} - \sqrt{4 - x_{2}})\cdot\frac{\sqrt{4 - x_{1}} + \sqrt{4 -x_{2}}}{\sqrt{4 - x_{1}} + \sqrt{4 - x_{2}}} + 2(\sqrt{x_{1}} - \sqrt{x_{2}})\cdot \frac{\sqrt{x_{1}} + \sqrt{x_{2}}}{\sqrt{x_{1}} + \sqrt{x_{2}}} =\\
= \frac{x_{2} - x_{1}}{\sqrt{4 - x_{1}} + \sqrt{4 -x_{2}}}+ 2\cdot \frac{x_{2} - x_{1}}{\sqrt{x_{1}} + \sqrt{x_{2}}} > 0}\)
Zatem na mocy założenia \(\displaystyle{ f_{(x_{1})} - f_{(x_{2})} > 0}\), więc funkcja jest malejąca.