doprowadz do postaci iloczynowej
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
doprowadz do postaci iloczynowej
jak to odgadnąc?Skrzypu pisze:\(\displaystyle{ (4x-1)(2x-1)(3x+2)=0}\)
ja to probowalam robic, odgadlam jeden pierwiastek \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\)
i wyszlo mi ze \(\displaystyle{ (24x^2+10x-4)(x- \frac{1}{2} )}\)
Ostatnio zmieniony 6 mar 2012, o 21:54 przez [iwonka], łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
doprowadz do postaci iloczynowej
no ale jak to patrzy sie na te dzielniki wyrazu wolnego?
poza tym \(\displaystyle{ 24x^2+10x-4=0}\) delta wychodzi ujemna...
poza tym \(\displaystyle{ 24x^2+10x-4=0}\) delta wychodzi ujemna...
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
doprowadz do postaci iloczynowej
a da sie tak od razu zobaczyć "kandydatów" na pierwiastki?piasek101 pisze:Np z tw. o wymiernym pierwiastku zaczynasz, potem dzielenie i ,,z delty".
prosze o wskazowke, bo nie czuje tego -- 6 mar 2012, o 22:00 --
a no faktycznie, nie wiem jak ja to patrze...piasek101 pisze:Pisałem ,,tw o pierwiastku wymiernym".
Jak ujemna ?
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
doprowadz do postaci iloczynowej
No tak twierdzenie znalam i znam, ale chodzilo mi o to czy to tak trzeba sprawdzac kazdy jeden czy to moze da sie jakos "wyczuc"... bo tych \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) jest troche...
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
doprowadz do postaci iloczynowej
Szukasz jednego.
Zaczynam od najłatwiejszych :
- (1) i (-1) w zasadzie oczami
- a dalej Hornerem (2) i (-2), potem ułamki (0,5) i (-0,5) jak widać ostatniego bym nie musiał.
Zaczynam od najłatwiejszych :
- (1) i (-1) w zasadzie oczami
- a dalej Hornerem (2) i (-2), potem ułamki (0,5) i (-0,5) jak widać ostatniego bym nie musiał.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
doprowadz do postaci iloczynowej
To dzięki, myslalam moze ze jest jakis latwiejszy sposob, ktorego nie znam.piasek101 pisze:Szukasz jednego.
Zaczynam od najłatwiejszych :
- (1) i (-1) w zasadzie oczami
- a dalej Hornerem (2) i (-2), potem ułamki (0,5) i (-0,5) jak widać ostatniego bym nie musiał.
Dziekuje.