mam do obliczenia dwie granice:
1. \(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}\frac{e^{-x}-e^{x}}{2x}}\)
2. \(\displaystyle{ \lim_{x\to +\infty}\frac{x+ln x}{2\sqrt{x}}}\)
2 granice funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
2 granice funkcji
Jeśli możesz korzystać z de l'Hospitala, to nie widzę tutaj żadnego problemu, a ponieważ jestem naturą dość podejrzliwą, to raczej nie możesz z niego korzystać, więc trzeba pokombinować nieco... ; )
A niestety aktualnie nie mam pomysłu wielkiego, szczególnie na drugie.
A niestety aktualnie nie mam pomysłu wielkiego, szczególnie na drugie.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
2 granice funkcji
A 2 akurat jest proste
\(\displaystyle{ \frac{x+\ln x}{2\sqrt{x}}>\frac{x}{2\sqrt{x}}}\) dla \(\displaystyle{ x>1}\)
a ponieważ \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} \frac{x}{2\sqrt{x}}=\infty}\) to i \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}\frac{x+\ln x}{2\sqrt{x}}=\infty}\)
a co do 1 to wystarczy skorzystać z
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}\frac{e^x-1}{x}=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{x+\ln x}{2\sqrt{x}}>\frac{x}{2\sqrt{x}}}\) dla \(\displaystyle{ x>1}\)
a ponieważ \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} \frac{x}{2\sqrt{x}}=\infty}\) to i \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}\frac{x+\ln x}{2\sqrt{x}}=\infty}\)
a co do 1 to wystarczy skorzystać z
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}\frac{e^x-1}{x}=1}\)
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
2 granice funkcji
Ad.1.
Zatem, jak widać, aby skorzystać z pochodnych, musimy znać a priori wartość granicy, którą liczymy...
I masz rację Rogal. Korzystając z reguły de l'Hospitala liczy się m.in. pochodną wyrażenia w liczniku, czyli wymagana jest znajomość pochodnej funkcji eksponecjalnej (w 0), czyli znajomość granicy \(\displaystyle{ \lim\limits_{h\to0}\frac{e^h-1}{h}}\), co wygląda bardzo podobnie do pierwotnego wyrażenia. Nota bene jest to również granica ilorazów różnicowych funkcji \(\displaystyle{ f(x)=e^x}\), a mianowicie \(\displaystyle{ \frac{e^z-e^{-x}}{2x}=\frac{f(0+x)-f(0-x)}{0+x-(0-x)}}\).Rogal pisze:Jeśli możesz korzystać z de l'Hospitala, to nie widzę tutaj żadnego problemu, a ponieważ jestem naturą dość podejrzliwą, to raczej nie możesz z niego korzystać, więc trzeba pokombinować nieco... ; )
Zatem, jak widać, aby skorzystać z pochodnych, musimy znać a priori wartość granicy, którą liczymy...
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
2 granice funkcji
Hehe, intuicja to ważna część szkolenia matematycznego jednak : P
Za łatwe by to pierwsze było, a ów wzór z granicą się mi kołatał po głowie, lecz przez Live Earth byłem nieco rozkojarzony, bo drugie też prymitywnie idzie z trzech funkcji...
W każdym razie dobrze, że się nie ośmieszyłem ; )
Za łatwe by to pierwsze było, a ów wzór z granicą się mi kołatał po głowie, lecz przez Live Earth byłem nieco rozkojarzony, bo drugie też prymitywnie idzie z trzech funkcji...
W każdym razie dobrze, że się nie ośmieszyłem ; )