Witam, Czy moglby mi ktos rozwiazac takie oto zadanko ? :Bardzo bym prosil:))
Zadanko:
Dla jakich p układ jest układem Cramera:
x+3y+3z=px
3x+y+3z=py
3x+3y+z=pz
Oto ten układ )
Układ Cramera
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 8 lis 2004, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytów/Pomorze :)
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 22 kwie 2007, o 14:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 31 razy
Układ Cramera
przenosząc na druga stronę wyrazy z p i podstawiając (1-p)=m obliczam wyznacznik główny
\(\displaystyle{ W=m^3+27+27-9m-9m-9m=m^3-27m+54=(m-3)(m^2+3m+18)}\)
Żeby okład byl układem Cramera, to wyznacznik główny musi byc rózny od zera. Poniewaz w drugim członie delta jest ujemna więc pozostaje
\(\displaystyle{ m-3\neq 0\\
1-p-3\neq 0\\
p\neq 2}\)
\(\displaystyle{ W=m^3+27+27-9m-9m-9m=m^3-27m+54=(m-3)(m^2+3m+18)}\)
Żeby okład byl układem Cramera, to wyznacznik główny musi byc rózny od zera. Poniewaz w drugim członie delta jest ujemna więc pozostaje
\(\displaystyle{ m-3\neq 0\\
1-p-3\neq 0\\
p\neq 2}\)