Znajdź trójmian kwadratowy

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
no4b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 17 gru 2004, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów

Znajdź trójmian kwadratowy

Post autor: no4b »

"Znajdź trójmian kwadratowy \(\displaystyle{ y=x^2 + bx + c}\), wiedząc, że suma jego pierwiastków jest równa \(\displaystyle{ 8}\) i dla \(\displaystyle{ x=0}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 15}\)."

Po podstawieniu \(\displaystyle{ 0}\) za \(\displaystyle{ x}\) do wzoru otrzymałem, że \(\displaystyle{ c=15}\). Następnie \(\displaystyle{ x_1+x_2=8}\), więc \(\displaystyle{ - \frac{b}{a}=8}\).

I nie bardzo wiem co dalej... Proszę o podpowiedź.
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Znajdź trójmian kwadratowy

Post autor: arigo »

z tego co napisales wynika ze a masz dane i wynosi 1
no4b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 17 gru 2004, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów

Znajdź trójmian kwadratowy

Post autor: no4b »

Ok Wielkie dzięki.
ODPOWIEDZ