Oblicz granicę funkcji
Oblicz granicę funkcji
Witam wszystkich , mam pytanko w sprawie liczenia granicy, a minowicie chodzi mi o:
\(\displaystyle{ \lim_{x \rightarrow 1}\frac{1 - {\sqrt{x}}}{{2} -\sqrt{x +3}}}\)
Czy mogę skorzystać tutaj ze wzoru na \(\displaystyle{ a-b=\frac{a^2-b^2}{a +b}}\)
Czy muszę mnożyć licznik i mianownik przez mianownik ze zmienionym znakiem czyli:
\(\displaystyle{ 2+\sqrt{x+3}}\)
????
Z góry dziękuje pozdrawiam
\(\displaystyle{ \lim_{x \rightarrow 1}\frac{1 - {\sqrt{x}}}{{2} -\sqrt{x +3}}}\)
Czy mogę skorzystać tutaj ze wzoru na \(\displaystyle{ a-b=\frac{a^2-b^2}{a +b}}\)
Czy muszę mnożyć licznik i mianownik przez mianownik ze zmienionym znakiem czyli:
\(\displaystyle{ 2+\sqrt{x+3}}\)
????
Z góry dziękuje pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 6 lis 2009, o 19:00 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Oblicz granicę funkcji
Możesz skorzystać ze wzoru \(\displaystyle{ a-b = \frac{a^2 - b^2}{a+b}}\)
i proponuję pomnożyć licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ 2 + \sqrt{x+3}}\)
i oraz skrócić rozkładając \(\displaystyle{ 1-x = (1-\sqrt{x})(1+\sqrt{x})}\)
Granica powinna wyjśc 2. (jeśli się nie pomyliłem.)
i proponuję pomnożyć licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ 2 + \sqrt{x+3}}\)
i oraz skrócić rozkładając \(\displaystyle{ 1-x = (1-\sqrt{x})(1+\sqrt{x})}\)
Granica powinna wyjśc 2. (jeśli się nie pomyliłem.)
Ostatnio zmieniony 6 lis 2009, o 19:02 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Oblicz granicę funkcji
Tak. Granicą tej funkcji jest 2.
PS. Pisz dokładniejsze nazwy tematów. Następne będą blokowane. I postaraj się używać latexa, który poprawi czytelność całego postu.
PS. Pisz dokładniejsze nazwy tematów. Następne będą blokowane. I postaraj się używać latexa, który poprawi czytelność całego postu.
- mateoskamikadze
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 18 razy
Oblicz granicę funkcji
no własnie jak to rozwiązać ?? bo te rady są nie za bardzo jasne ?? a też mam taką granice .
- mateoskamikadze
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 18 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 2 razy
Oblicz granicę funkcji
Wychodzi 2, a nie 0.
Pomnóż sobie ten licznik i mianownik, przez to co Chromosom napisał, poskracaj co się da i podstaw 1, wtedy Ci wyjdzie granica.
Pozdrawiam.
Pomnóż sobie ten licznik i mianownik, przez to co Chromosom napisał, poskracaj co się da i podstaw 1, wtedy Ci wyjdzie granica.
Pozdrawiam.
- mateoskamikadze
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 18 razy