Pomiędzy miastami A i B kursuje autobus. Droga między tymi miastami prowadzi przez wzgórza. Autobus jadąc pod górę rozwija prędkość 25km/h,a z góry 50 km/h. Podróż z A do B trwa 3i1/2h a z B do A 4h. ile jest km z A do B?
[ Dodano: 10 Kwiecień 2007, 18:19 ]
nitk nie umie rozwiazac tego??? ee pomocy jutro mam klasowke;/
wzgórza
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 10 kwie 2007, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 9 kwie 2007, o 02:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Pomógł: 4 razy
wzgórza
nie jestem pewnien czy to rozwiązanie jest dobre ale jakbym musiał podać odpowiedź to byłoby to 125km.
ja narysowałem wykres funckji (oś x- czas, oś y-prędkość) i po narysowaniu wykresu obliczyłem pole pod nim czyli pole prostokąta i 2 trójkątów prostokątnych.
ja narysowałem wykres funckji (oś x- czas, oś y-prędkość) i po narysowaniu wykresu obliczyłem pole pod nim czyli pole prostokąta i 2 trójkątów prostokątnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża / Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 46 razy
wzgórza
Trochę poźno (pewnie piszesz klasówkę), ale dopiero dziś je zauważyłem
\(\displaystyle{ v = \frac{s}{t}}\) więc \(\displaystyle{ t=\frac{s}{v}}\)
x - droga pod górkę z miasta A do B i droga z górki z B do A
y - droga z górki z miasta A do B i droga pod górkę z B do A
\(\displaystyle{ x + y}\) - długość trasy
Powstaje oto taki układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x}{25} + \frac{y}{50} = 3,5\\ \frac{x}{50} + \frac{y}{25} = 4\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}2x + y = 175 \\ x + 2y = 200 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}-4x - 2y = -350 \\ x + 2y = 200 \end{cases}}\) dodajemy stronami:
\(\displaystyle{ -3x = -150}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = 50 \\ y = 75 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x + y = 50 + 75 = 125 km}\)
\(\displaystyle{ v = \frac{s}{t}}\) więc \(\displaystyle{ t=\frac{s}{v}}\)
x - droga pod górkę z miasta A do B i droga z górki z B do A
y - droga z górki z miasta A do B i droga pod górkę z B do A
\(\displaystyle{ x + y}\) - długość trasy
Powstaje oto taki układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x}{25} + \frac{y}{50} = 3,5\\ \frac{x}{50} + \frac{y}{25} = 4\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}2x + y = 175 \\ x + 2y = 200 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}-4x - 2y = -350 \\ x + 2y = 200 \end{cases}}\) dodajemy stronami:
\(\displaystyle{ -3x = -150}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = 50 \\ y = 75 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x + y = 50 + 75 = 125 km}\)