prawdopodobieństwo - w szufladzie jest 15 kartek...
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 14:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kuj-pom
- Podziękował: 4 razy
prawdopodobieństwo - w szufladzie jest 15 kartek...
W szufladzie jest 15 kartek ponumerowanych liczbami od 1 do 15. Losujemy kolejno 5 kartek bez zwracania. Oblicz prawdopodobieńtwo tego, że numer trzeciej z wylosowanych kartek jest liczbą podzielną przez trzy i jednoczesnie numer piatej jest liczba podzielna przez 5 ??
z góry thx za odp i jakieś normalne wytłumaczenie
z góry thx za odp i jakieś normalne wytłumaczenie
Ostatnio zmieniony 12 mar 2007, o 18:58 przez marysia_marysia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
prawdopodobieństwo - w szufladzie jest 15 kartek...
Nie wydaje mi się, żeby "kolejność" losowania była istotna. Możemy rozpatrywać losowanie dwóch kartek (chyba).
1. Wylosujemy podzielną przez 3, ale niepodzielną przez 5: \(\displaystyle{ \frac{4}{15}}\)
Wylosujemy podzielną przez 5: \(\displaystyle{ \frac{3}{14}}\)
Razem: \(\displaystyle{ P_1=\frac{4}{15}\cdot \frac{3}{14}=\frac{2}{35}}\)
2. Wylosujemy podzielną przez 3 i podzielną przez 5: \(\displaystyle{ \frac{1}{15}}\)
Wylosujemy podzielną przez 5: \(\displaystyle{ \frac{2}{14}}\)
\(\displaystyle{ P_2=\frac{1}{15}\cdot \frac{2}{14}=\frac{1}{105}}\)
\(\displaystyle{ P=P_1+P_2=\frac{1}{15}}\)
1. Wylosujemy podzielną przez 3, ale niepodzielną przez 5: \(\displaystyle{ \frac{4}{15}}\)
Wylosujemy podzielną przez 5: \(\displaystyle{ \frac{3}{14}}\)
Razem: \(\displaystyle{ P_1=\frac{4}{15}\cdot \frac{3}{14}=\frac{2}{35}}\)
2. Wylosujemy podzielną przez 3 i podzielną przez 5: \(\displaystyle{ \frac{1}{15}}\)
Wylosujemy podzielną przez 5: \(\displaystyle{ \frac{2}{14}}\)
\(\displaystyle{ P_2=\frac{1}{15}\cdot \frac{2}{14}=\frac{1}{105}}\)
\(\displaystyle{ P=P_1+P_2=\frac{1}{15}}\)
Ostatnio zmieniony 12 mar 2007, o 10:03 przez *Kasia, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 14:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kuj-pom
- Podziękował: 4 razy
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
prawdopodobieństwo - w szufladzie jest 15 kartek...
A mi się wydaje, że jest bardzo istotna... Jeśli w pierwszych dwóch losowaniach wyciągniemy liczby podzielne przez 3, to w 3 losowaniu mamy mniej możliwości trafienia (losujemy przecież bez zwracania)...*Kasia pisze:Nie wydaje mi się, żeby "kolejność" losowania była istotna... (chyba).
Jak znajdę chwilę czasu, to napiszę dokładną odpowiedź...
tj. pewnie gdzieś do 2h
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
prawdopodobieństwo - w szufladzie jest 15 kartek...
Sir George, wydaje mi się, że jednak nie jest to istotne. Np. wylosowanie króla i asa jest tak samo prawdopodobne jak wylosowanie asa i króla, prawda?
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 14:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 1 raz
prawdopodobieństwo - w szufladzie jest 15 kartek...
nie moge pojąć dlaczego 2/35 (P1) + 1/105 (P2) dalo 1/15
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 20 sie 2007, o 08:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z tamtad
- Pomógł: 1 raz
prawdopodobieństwo - w szufladzie jest 15 kartek...
Sir George, chodzilo chyba o to ze trzeba wziac pod uwage ze w pierwszych dwoch kartach moze sie znalezc liczba podzielne przez 3 przez co prawdopodobienstwo trafienia liczby podzielnej przez 3 w nastepnych losowaniach bedzie odpowiednio mniejsze*Kasia pisze:Sir George, wydaje mi się, że jednak nie jest to istotne. Np. wylosowanie króla i asa jest tak samo prawdopodobne jak wylosowanie asa i króla, prawda?