Niech \(\displaystyle{ a=\log_{2}3}\). Wyraź, w zaleznosci od a:
a) \(\displaystyle{ \log_{2}9}\)
b) \(\displaystyle{ \log_{\sqrt{2}}3}\)
Z góry dziękuję za jakieś podpowiedzi.
pozdrawiam
Wyraź w zależności od a=\log_{2}3 podane logarytmy
Wyraź w zależności od a=\log_{2}3 podane logarytmy
\(\displaystyle{ \log_{a}b^2=2\log_{a}b}\)
To do pierwszego, z miejsca.
W drugim z definicji logarytmu:
\(\displaystyle{ a=\log_{2}3\,\Longleftrightarrow\,2^a=3}\)
\(\displaystyle{ b=\log_{\sqrt{2}}3\,\Longleftrightarrow\,\sqrt{2}^b=3}\)
a przecież \(\displaystyle{ 2=\sqrt{2}^2}\)
To do pierwszego, z miejsca.
W drugim z definicji logarytmu:
\(\displaystyle{ a=\log_{2}3\,\Longleftrightarrow\,2^a=3}\)
\(\displaystyle{ b=\log_{\sqrt{2}}3\,\Longleftrightarrow\,\sqrt{2}^b=3}\)
a przecież \(\displaystyle{ 2=\sqrt{2}^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 10:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Wyraź w zależności od a=\log_{2}3 podane logarytmy
czyli ostatecznie odpowiedzi
a) 1/2 a
b) 2 a
Osobiście napisałbym troche inaczej (oczywiście wychodzi tak samo)
Mamy wyrazić za pomocą jednej liczby drugą. Więc liczba(1)*współczynnik = liczba(2).
W tym przypadku współczynnikiem jest X:
\(\displaystyle{ x \cdot \log_{2}3=\log_{\sqrt{2}}3}\)
korzystając z własności logarytmu
\(\displaystyle{ x \cdot \frac{\log(3)}{\log(2)}= \frac{\log(3)}{\log(\sqrt{2})}}\)
wszystko możemy podzielić przez \(\displaystyle{ \log(3)}\) oraz odwrócić
otrzymamy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}\cdot \log(2)=\log(\sqrt{2})}\)
Z wykorzystanej w pierwszym poście właściwości
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}\cdot \log(2)=\log \left( 2^\frac{1}{2} \right) \\
\frac{1}{x}\cdot \log(2)=\frac{1}{2}\cdot \log(2)}\)
dzieląc obustronnie przez \(\displaystyle{ \log(2)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}=\frac{1}{2}}\)
stąd x=2
a) 1/2 a
b) 2 a
Osobiście napisałbym troche inaczej (oczywiście wychodzi tak samo)
Mamy wyrazić za pomocą jednej liczby drugą. Więc liczba(1)*współczynnik = liczba(2).
W tym przypadku współczynnikiem jest X:
\(\displaystyle{ x \cdot \log_{2}3=\log_{\sqrt{2}}3}\)
korzystając z własności logarytmu
\(\displaystyle{ x \cdot \frac{\log(3)}{\log(2)}= \frac{\log(3)}{\log(\sqrt{2})}}\)
wszystko możemy podzielić przez \(\displaystyle{ \log(3)}\) oraz odwrócić
otrzymamy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}\cdot \log(2)=\log(\sqrt{2})}\)
Z wykorzystanej w pierwszym poście właściwości
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}\cdot \log(2)=\log \left( 2^\frac{1}{2} \right) \\
\frac{1}{x}\cdot \log(2)=\frac{1}{2}\cdot \log(2)}\)
dzieląc obustronnie przez \(\displaystyle{ \log(2)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}=\frac{1}{2}}\)
stąd x=2
Wyraź w zależności od a=\log_{2}3 podane logarytmy
Moze odswierze skostnialy temat ale tutaj jest blad i po prostu musze
dla pierwszego przykladu wychodzi
\(\displaystyle{ \log_29 = \log_23^2 = 2\log_2 3 = 2a}\)
dla pierwszego przykladu wychodzi
\(\displaystyle{ \log_29 = \log_23^2 = 2\log_2 3 = 2a}\)