liczba podzielna przez 30

Ze względu na specyfikę metody - osobny dział.
grzesik_88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 lut 2007, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz

liczba podzielna przez 30

Post autor: grzesik_88 »

udowodnij, że dla każdej liczby \(\displaystyle{ n}\) naturalnej, liczba \(\displaystyle{ n^5-n}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 30}\)...

tylko powoli i lopatologicznie
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

liczba podzielna przez 30

Post autor: kolanko »

LATEX !!!

\(\displaystyle{ n^{5}-n=(n-1)n(n+1)(n^{2}+1)}\)

pomysl troszeczke
grzesik_88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 lut 2007, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz

liczba podzielna przez 30

Post autor: grzesik_88 »

to to ja wiem... nawet mam ze sie dzieli przez 2 i 3 tylko jak udowodnic ze to jest podzielne przez 5 ??
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

liczba podzielna przez 30

Post autor: luka52 »

\(\displaystyle{ n^5-n=5s\\
(n+1)^5-(n+1) = n^5 + 5n^4 +10n^3 + 10n^2 +5n +1 -n - 1 = \\
n^5 + 5n^4 +10n^3 + 10n^2 +4n = n^5 - n + 5n^4 +10n^3 + 10n^2 +5n = \\
5s + 5(n^4 +2n^3 + 2n^2 +n) = 5p}\)

Wystarczy odpowiednio ubrać w słowa
grzesik_88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 lut 2007, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz

liczba podzielna przez 30

Post autor: grzesik_88 »

wielkie dzieki

wlasnie nie wiedzialem co z ta 4 na koncu zrobic :/

// mysl mysl mysl //
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

liczba podzielna przez 30

Post autor: luka52 »

grzesik_88 pisze:udowodnij ze dla kazdej liczby n Naturalnej,
Powinno być dla naturalnych ale \(\displaystyle{ n q 2}\)!
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

liczba podzielna przez 30

Post autor: max »

luka52 pisze:
grzesik_88 pisze:udowodnij ze dla kazdej liczby n Naturalnej,
Powinno być dla naturalnych ale \(\displaystyle{ n q 2}\)!
A czemuż to
Dla \(\displaystyle{ n = 1}\) mamy:
\(\displaystyle{ n^{5} - n = 1 - 1 = 0}\)
A jak wiemy każda liczba naturalna jest dzielnikiem zera.

luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

liczba podzielna przez 30

Post autor: luka52 »

max, ok, masz rację.
woznyadam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 23 kwie 2006, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 97 razy

liczba podzielna przez 30

Post autor: woznyadam »

a mozna byloby prosic o jakis prostszy zapis? bo niestety za bardzo tego nie rozumiem
Awatar użytkownika
biolga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 8 wrz 2007, o 11:54
Płeć: Kobieta
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 1 raz

liczba podzielna przez 30

Post autor: biolga »

luka52 pisze:\(\displaystyle{ n^5-n=5s\\
(n+1)^5-(n+1) = n^5 + 5n^4 +10n^3 + 10n^2 +5n +1 -n - 1 = \\
n^5 + 5n^4 +10n^3 + 10n^2 +4n = n^5 - n + 5n^4 +10n^3 + 10n^2 +5n = \\
5s + 5(n^4 +2n^3 + 2n^2 +n) = 5p}\)


Co oznacza to 5s i 5p?
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

liczba podzielna przez 30

Post autor: czeslaw »

\(\displaystyle{ s}\) oraz \(\displaystyle{ p}\) są dowolnymi liczbami całkowitymi.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

liczba podzielna przez 30

Post autor: smigol »

To, że liczba
\(\displaystyle{ n^5-n=5s}\)
oznacza, że liczba ta jest podzielna przez 5 dla każdego n naturalnego ( założenie indukcyjne).

a to, że 5(n^4+2n^3+2n^2+n)=5p
to tylko i wyłącznie to, że przyjęto \(\displaystyle{ n^4+2n^3+2n^2+n=p}\). aby wyraźnie podkreślić to, że to wyrażenie dzieli się przez 5.
Awatar użytkownika
biolga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 8 wrz 2007, o 11:54
Płeć: Kobieta
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 1 raz

liczba podzielna przez 30

Post autor: biolga »

Dziękuję Wam bardzo
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

liczba podzielna przez 30

Post autor: Gacuteek »

Można też tak(chyba łatwiejsze do zrozumienia):
\(\displaystyle{ n^{5}-n=n(n^{4}-1)=n(n^{2}-1)(n^{2}+1)=(n-1)n(n+1)(n^{2}-4+5)=(n-2)(n-1)n(n+1)(n+2)+5(n-1)n(n+1) \Rightarrow 30|n^{5}-n}\)

\(\displaystyle{ (n-2)(n-1)n(n+1)(n+2)}\) - pięć kolejnych liczb , wśród nich liczba podzielna przez "5" "3" i "2"

\(\displaystyle{ 5(n-1)n(n+1)}\)- trzy kolejne liczby, wśród nich liczba podzielna przez "3" i "2"
reszta chyba wiadoma;)

Pozdrawiam;)
Awatar użytkownika
biolga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 8 wrz 2007, o 11:54
Płeć: Kobieta
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 1 raz

liczba podzielna przez 30

Post autor: biolga »

Dzięki, Gacuteek Twój sposób jest baaardzo zrozumiały
ODPOWIEDZ