W trójkącie jeden z kątów ma miarę 120 stopni, a długości boków tego trójkąta tworzą ciąg arytmetyczny. Obwód trójkąta jest równy 30. Wyznacz stosunek długości promienia okręgu opisanego na tym trójkącie do długości promienia wpisanego w ten trójkąt
proszę o pomoc
Zadanie z geometrii trójkąta
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Zadanie z geometrii trójkąta
3a+3r=30
\(\displaystyle{ (a+2r)^2=a^2+(a+r)^2-2* a* (a+r) cos60}\)
liczysz uklad rownan wyjdzie a i r
i korzystasz ze wzoru na R i r.
\(\displaystyle{ (a+2r)^2=a^2+(a+r)^2-2* a* (a+r) cos60}\)
liczysz uklad rownan wyjdzie a i r
i korzystasz ze wzoru na R i r.
Ostatnio zmieniony 4 sty 2007, o 16:48 przez Vixy, łącznie zmieniany 1 raz.
- ADAM1234
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 19 wrz 2006, o 18:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BBa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Zadanie z geometrii trójkąta
czy zamiast:
\(\displaystyle{ (a+2r)^2=2^2+(a+r)^2-2* a* (a+r) cos60}\)
nie powinno być?
\(\displaystyle{ (a+2r)^2=a^2+(a+r)^2-2* a* (a+r) cos120}\)
\(\displaystyle{ (a+2r)^2=2^2+(a+r)^2-2* a* (a+r) cos60}\)
nie powinno być?
\(\displaystyle{ (a+2r)^2=a^2+(a+r)^2-2* a* (a+r) cos120}\)