(7 zadań) Rozłóż wielomiany na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Orzech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 26 lis 2004, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rojca
Podziękował: 3 razy

(7 zadań) Rozłóż wielomiany na czynniki

Post autor: Orzech »

rozloz na czynniki wielomian

a) \(\displaystyle{ x+y+2x+2y}\)

b) \(\displaystyle{ ax+ay+bx-by}\)

c) \(\displaystyle{ my-m-y+1}\)

d) \(\displaystyle{ a+ab-b-1}\)

e) \(\displaystyle{ 3x^2+2x+3xy+2y}\)

f) \(\displaystyle{ mx+my+kx+gx+ky+gy}\)
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

(7 zadań) Rozłóż wielomiany na czynniki

Post autor: Tomasz Rużycki »

Napisz w czym problem... Raczej mało osób będzie chciało za Ciebie robić pracę domową Co do przykładów - pomyśl trochę, np.: a) z dwóch ostatnich wyrazów wyłącz 2 przed nawias, etc...

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Ostatnio zmieniony 26 lis 2004, o 18:59 przez Tomasz Rużycki, łącznie zmieniany 1 raz.
Orzech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 26 lis 2004, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rojca
Podziękował: 3 razy

(7 zadań) Rozłóż wielomiany na czynniki

Post autor: Orzech »

kurde niewiem oco w tym chodzi niewiem jak to zrobic niebylo mie na tych lekcjach to niewiem dlatego pisze tutaj zeby mi ktos rozwiazal lub pokazal jak to sie rozwiazuje
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

(7 zadań) Rozłóż wielomiany na czynniki

Post autor: Tomasz Rużycki »

a) \(\displaystyle{ x+y+2x+2y}\)

Widzimy, że po wyłączeniu dwójki przed nawias z dwóch ostatnich wyrazów, będziemy mogli wyciągnąć \(\displaystyle{ x+y}\) przed nawias (analogiczna metoda, chyba łatwiejsza... - zsumuj wszystko i wyciągnij trójkę przed nawias ):

\(\displaystyle{ x+y+2x+2y=x+y+2(x+y)=3(x+y)}\)

b) \(\displaystyle{ ax+ay+bx-by}\)

Chyba źle przepisałeś przykład - nie da się tego zamienić na iloczyn

c) \(\displaystyle{ my-m-y+1=m(y-1)-(y-1)=(y-1)(m-1)}\)

d) \(\displaystyle{ a+ab-b-1=a(b+1)-(b+1)=(b+1)(a-1)}\)

e) \(\displaystyle{ 3x^2+2x+3xy+2y=x(3x+2)+y(3x+2)=(3x+2)(x+y)}\)

f) \(\displaystyle{ mx+my+kx+gx+ky+gy=m(x+y)+k(x+y)+g(x+y)=(x+y)(g+k+m)}\)

To naprawdę nie jest skomplikowane.... Jeśli czegoś nie rozumiesz to pytaj, po to tu jesteśmy

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
ODPOWIEDZ