Witam!
Wie ktoś może jak się robi takiego typu zadania?
Rozwiąż nierówność:
\(\displaystyle{ |\frac{x+2}{x^{2}}-1|\leq x+2}\)
Aha i może mi ktoś jeszcze powiedzieć bo jestem tu nowy jak w normalny sposób zapisywać zadania???
Z góry dzięki pozdrawiam
pierwszy post: zmieniam, ale na następny raz będzie kosz masz latexa: https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=3093
Wartość bezwzględna w równaniach wielomianowych.
- gaga
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 6 lut 2006, o 19:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 32 razy
Wartość bezwzględna w równaniach wielomianowych.
przede wszystkim muszą byś spełnione takie warunki:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}x+2\geq0\\x\neq0\\\frac{x+2}{x^2}-1\geq-x-2\\\frac{x+2}{x^2}-1\leq(x+2)\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}x+2\geq0\\x\neq0\\\frac{x+2}{x^2}-1\geq-x-2\\\frac{x+2}{x^2}-1\leq(x+2)\end{array}}\)