Czy mogą istnieć ułamki o rozwinięciu nieskończonym?
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 paź 2006, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
Czy mogą istnieć ułamki o rozwinięciu nieskończonym?
Zastanowiła mnie ostatnio pewna rzecz i chciałbym wiedzieć gdzie popełniam błąd w rozumowaniu?
Otóż stwierdzam, że istnienie liczb z rozwinięciem nieskończonym jest niemożliwe.
Weźmy np. liczbę x = 0,(1). Możemy stwierdzić że 0
Otóż stwierdzam, że istnienie liczb z rozwinięciem nieskończonym jest niemożliwe.
Weźmy np. liczbę x = 0,(1). Możemy stwierdzić że 0
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Czy mogą istnieć ułamki o rozwinięciu nieskończonym?
Pisałeś o nieskończonym ciągu geometrycznym, a jego suma wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{9}}\), czyli Twoje szukane \(\displaystyle{ 0,(1)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 paź 2006, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
Czy mogą istnieć ułamki o rozwinięciu nieskończonym?
To chyba rozumowanie odwrotne. Nie o to mi chodziło. Niczego nie szukam chcę wiedzieć dlaczego teoretycznie liczba jest nieskonczenie wielka a mimo to mniejsza od 1?
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Czy mogą istnieć ułamki o rozwinięciu nieskończonym?
Nie jest nieskończenie wielka, jest jedynie w zapisie nieskończenie długa. Dopisując kolejne jedynki, liczba dąży coraz bardziej do \(\displaystyle{ \frac{1}{9}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 paź 2006, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
Czy mogą istnieć ułamki o rozwinięciu nieskończonym?
Ale hipotetycznie jezeli dodamy do siebie nieskonczona ilosc odcinkow ktorych dlugosc jest rozna od zera to wynik bedzie nieskonczenie wielki. Cóż z tego ze kazdy nastepny jest dziesieciokrotnie mniejszy od poprzedniego, jest ich nieskonczenie wiele. Matematycznie owszem dąży to do 1/9 i nigdy nie dojdzie, ale to jest nielogiczne.
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Czy mogą istnieć ułamki o rozwinięciu nieskończonym?
hmm... no, może lepiej powiedziec, że nie wychodzi na chłopski rozum ściślejwlochaczek pisze:ale to jest nielogiczne
myślę, że spotkałeś się z pojęciem granicy... żeby to pojęcie wyjaśnia właśnie takie wątpliwości.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Czy mogą istnieć ułamki o rozwinięciu nieskończonym?
Nawet hipotetycznie jeśli będziemy dodawać do siebie nieskończenie wiele odcinków to jeśli tylko tworzą ciąg geometryczny malejący to wynik jest jak najbardziej skończony. Dla przekonania się polecam narysować sobie dość długi odcinek, podzielić na pół, połówkę podzielić na pół, tą półówkę z kolei znowuż na pół i tak sobie dziel do nieskończoności (tyle spokoju będzie ; p), a i tak w sumie otrzymasz cały odcinek, nic poza tym.
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Czy mogą istnieć ułamki o rozwinięciu nieskończonym?
Przy spełnionym założeniu \(\displaystyle{ |q|}\)Rogal pisze:to jeśli tylko tworzą ciąg geometryczny malejący to wynik jest jak najbardziej skończony.
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
Czy mogą istnieć ułamki o rozwinięciu nieskończonym?
Zastanawiam się czy nie zamknąć wątku bo jakby tu wpadł g i zaczął rzucać mięsem za takie herezje to byłaby rzeźnia
Wlochaczek ==> Rogal już Ci podał bardzo obrazowe (czyli nie-aż-tak-bardzo abstrakcyjne jak granice, szeregi itp.) wytłumaczenie - co z tego, że dodajemy nieskończenie wiele liczb, skoro te dodawane liczby są coraz mniejsze i od pewnego momentu są one tak małe, że dodając je praktycznie nie zwiększamy liczby? No właśnie.
Wlochaczek ==> Rogal już Ci podał bardzo obrazowe (czyli nie-aż-tak-bardzo abstrakcyjne jak granice, szeregi itp.) wytłumaczenie - co z tego, że dodajemy nieskończenie wiele liczb, skoro te dodawane liczby są coraz mniejsze i od pewnego momentu są one tak małe, że dodając je praktycznie nie zwiększamy liczby? No właśnie.
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Czy mogą istnieć ułamki o rozwinięciu nieskończonym?
uznalem, ze nie bede sie denerwowal, bo poki co temat nie wyglada mi na trollowaty, wiec jak ktos jasno i klarownie wyjasni zainteresowanemu co jest grane, to to chyba umrze smiercia naturalna. pytajacy poki przestrzega zasad erystyki, wiec do tej pory jest ok.
wbrew pozorom nie jestem jakims nieokrzesanym burakiem, predzej o sobie powiem "cierpliwy".
wbrew pozorom nie jestem jakims nieokrzesanym burakiem, predzej o sobie powiem "cierpliwy".
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Czy mogą istnieć ułamki o rozwinięciu nieskończonym?
... i moje "trzy grosze"...
Polecam paradoks Zenona z Achillesem, który nigdy nie dogoni żołwia..., do poczytania lub na .
Polecam paradoks Zenona z Achillesem, który nigdy nie dogoni żołwia..., do poczytania lub na .
- Bierut
- Użytkownik
- Posty: 686
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 84 razy
Czy mogą istnieć ułamki o rozwinięciu nieskończonym?
Nie rozumiem dlaczego został stworzony jeszcze jeden taki sam temat na tym forum skoro mozna pisać na tym samym. Rozumiem gdyby to ktoś inny był (bo mógłby nie zauważyć), ale jak ktoś pisze to chyba pamięta jakie tematy zakładał.
https://matematyka.pl/viewtopic.php?p=95 ... ea6d#95265
https://matematyka.pl/viewtopic.php?p=95 ... ea6d#95265