Obliczanie granicy.
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 13 lip 2004, o 10:31
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 3 razy
Obliczanie granicy.
Właśnie stwierdziłem, że jak sam się nie wezmę za obliczanie granic to nigdy ich nie przerobie bo w szkole coś wolno idzie program no i mam taki przykład elementarny prawie który jak sam liczę to mi coś nie wychodzi może ktoś go przejechać??
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \frac{(n+2)}{(2n-7)}=??}\)
z góry dzięki za policzenie... pozdro.
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \frac{(n+2)}{(2n-7)}=??}\)
z góry dzięki za policzenie... pozdro.
Ostatnio zmieniony 6 lis 2009, o 18:48 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Obliczanie granicy.
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \frac{(n+2)}{(2n-7)} = \lim_{n \to \infty} \frac{1+ \frac{2}{n}}{2- \frac{7}{n} } = \frac{1}{2}}\)
Pozdrawiam, GNicz
Pozdrawiam, GNicz
Ostatnio zmieniony 6 lis 2009, o 18:49 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 13 lip 2004, o 10:31
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 3 razy
Obliczanie granicy.
Mógłbyś sprawdzić jeszcze taki przykład:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \left[ \frac{3n+1}{2-n} \right] ^3 = ??}\)
ciągle mi wychodzi \(\displaystyle{ -27}\) a w odpowiedziach jest inaczej...
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \left[ \frac{3n+1}{2-n} \right] ^3 = ??}\)
ciągle mi wychodzi \(\displaystyle{ -27}\) a w odpowiedziach jest inaczej...
Ostatnio zmieniony 6 lis 2009, o 18:51 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Obliczanie granicy.
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \left[ \frac{3n+1}{2-n} \right]^3= \lim_{n \to \infty} \left[ \frac{3+ \frac{1}{n} }{-1+ \frac{2}{n} } \right]^3 = \left[ \frac{3}{-1} \right]^3=-27}\)
Wychodzi Ci dobrze, tak wiec jest blad w odpowiedziach.
Pozdrawiam, GNicz
Wychodzi Ci dobrze, tak wiec jest blad w odpowiedziach.
Pozdrawiam, GNicz
Ostatnio zmieniony 6 lis 2009, o 18:53 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Obliczanie granicy.
Dobrze??? wątpię, każdy wyraz powinien być dzielony przez największą potęgę mianownika czyli przez \(\displaystyle{ n^3}\) a nie przez \(\displaystyle{ n}\)... podaj jaki masz wynik w odpowiedziach...
Ostatnio zmieniony 6 lis 2009, o 18:53 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Obliczanie granicy.
I jest dzielony przez \(\displaystyle{ n^3}\), bo przecież całość jest podniesiona do trzeciej potęgi
Ostatnio zmieniony 6 lis 2009, o 18:54 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.