Równanie z dwoma wartościami bezwzględnymi

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Martyn1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 7 cze 2006, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znienacka
Podziękował: 14 razy

Równanie z dwoma wartościami bezwzględnymi

Post autor: Martyn1 »

\(\displaystyle{ |x|+|x-3|=3\\x^{2}+(x-3)^{2}=9\\x^{2}+x^{2}-6x+9=9\\2x^{2}-6x=0\\x(2x-6)=0\\x_{1}=0\:x_{2}=3}\)

No niby fajnie tylko, że wynik to nie tylko 0 i 3 ale np. 2 też. Czyli to powinna być nierówność ale dlaczego?
Ostatnio zmieniony 30 paź 2006, o 09:45 przez Martyn1, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Równanie z dwoma wartościami bezwzględnymi

Post autor: Tristan »

Post został napisany w dobrym dziale i został użyty TeX, tylko tematem było "równanie". Rzeczywiście temat jest krótki, ale można przecież zwrócić na to uwagę, a nie kliknąć, by post wygasł, dlatego pozwoliłem sobie na poprawę tematu i liczę, ktoś odwróci fakt wygaśnięcia tego posta.

Co do samego zadania:
dlaczego tak dziwnie podniosłeś do kwadratu? Gdy masz wyrażenie x+y=6 to przecież podnosząc do kwadratu obustronnie otrzymasz \(\displaystyle{ x^2+2xy+y^2=36}\) a nie \(\displaystyle{ x^2+y^2=36}\).
W tym zadaniu musisz rozważyć trzy przedziały:
Dla \(\displaystyle{ x ( - ; 0)}\) równanie wygląda tak \(\displaystyle{ -x-(x-3)=3}\), więc -2x=0, czyli x=0, ale to rozwiązanie nie spełnia przedziału, więc na razie brak rozwiązań.
Dla \(\displaystyle{ x )}\) równanie to \(\displaystyle{ x+(x-3)=3}\), zatem 2x=6, czyli x=3 co spełnia przedział.
Zbierając rozwiązania otrzymujemy ostateczną odpowiedź, że rozwiązaniem tego równania są wszystkie "iksy" należące do przedziału \(\displaystyle{ }\).
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2006, o 04:32 przez Tristan, łącznie zmieniany 1 raz.
krzysiek1230
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 wrz 2006, o 20:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Równanie z dwoma wartościami bezwzględnymi

Post autor: krzysiek1230 »

Również mam problem z nierównościami z 2 wartościami bezwzględnymi. Kiedy jest 1 to radze sobie bezproblemowo, ale z 2 nie radzę sobie wogóle, ponieważ nie wiem jak dojść do tych 3 możliwośći. Moja nierówność brzmi |x+3|=|2x-5|. Nie chodzi mi o rozwiązanie (chociaż byłoby mile widziane), ale sposób w jaki dochodzi się do tych przedziałów, bo obliczyć potrafię. Z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Równanie z dwoma wartościami bezwzględnymi

Post autor: Lorek »

Twoje równanie jest równoważne takiemu
\(\displaystyle{ |x+3|-|2x-5|=0}\)
1. Znajdujesz miejsca zerowe "pod modułami" i szeregujesz je od najmniejszego do największego(w tym wypadku \(\displaystyle{ -3; \frac{5}{2}}\))
2. Przedziały są następujące:
I: od \(\displaystyle{ -\infty}\) do 1 liczby z szeregu
II: od 1 liczby z szeregu do 2 itd.
Ostatni: od ostatniej liczby z szeregu do \(\displaystyle{ \infty}\)
Wszystkie przedziały poza I są lewostronnie domknięte.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Równanie z dwoma wartościami bezwzględnymi

Post autor: Calasilyar »

zrób sobie:
1) oś liniową z miejscami zerowymi funkcji zawartych w wartości bezwzględnej (miejsca zerowe są argumentami dzięlącymi dziedzinę na przedziały)
2) narysuj sobie mniej jak będzie przebiegała ta funkcja (gdy funkcja liniowa będzie to naprostsze) wtedy będziesz wiedział gdzie funkcja ma wartośc dodatnią, kiedy ujemną, co pomoże Ci także w dalszym rozwiązywaniu funkcji (głównie jeśli chodzi o wiedzę, kiedy muszisz zmienic znak, a kiedy nie)

taki chałupniczy sposób, ale fajnie widac wszystko
krzysiek1230
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 wrz 2006, o 20:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Równanie z dwoma wartościami bezwzględnymi

Post autor: krzysiek1230 »

Zastosowałem się do Waszych porad i jakoś zrobiłem, chociaż nie jestem pewien czy dobrze.

x+3=0 2x-5=0
x=-3 x=5/2

Następnie zrobiłem oś i zaznaczyłem przedziały.

→→→→→→→→→→→>
xε(-∞;-3)
xε(-3;5/2)
xε(5/2;∞)

1. -(x+3)+2x+5=0
2. -(x-3)-2x+5=0
3. x+3-2x+5=0

Po napisaniu tego wydaje mi się, że coś jest nie tak. Poszukam jeszcze jakiś rozwiązanych przykładów i porównam.[/i]
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Równanie z dwoma wartościami bezwzględnymi

Post autor: Lorek »

W 1. przypadku powinno być 2x-5 zamiast 2x+5
w 2. x+3+2x-5
3. dobrze
hobbis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 paź 2006, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy

Równanie z dwoma wartościami bezwzględnymi

Post autor: hobbis »

W której klasie jesteś? Ja się uczyłem że aby rozwiązać równanie należy rozpatrzyć dwa przypadki. Czyli gdy moduł przyjmuje wartośc ↑x↑≥0 a drugie równanie gdy moduł przyjmuje wartość ↑x↑
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Równanie z dwoma wartościami bezwzględnymi

Post autor: Lorek »

2 przypadki to możesz rozpatrywać, gdy masz 1 moduł
a poza tym
\(\displaystyle{ |x|\geq 0}\) to jest tożsamość
\(\displaystyle{ |x|}\)
hobbis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 paź 2006, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy

Równanie z dwoma wartościami bezwzględnymi

Post autor: hobbis »

można też tym sposobem rozwiązać równanie z jednym modułem?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Równanie z dwoma wartościami bezwzględnymi

Post autor: Lorek »

Ovczywiście, że można. To jest to samo, co rozpatrywanie przypadków, kiedy wyrażenie pod modułem jest ujemne, a kiedy nie.
hobbis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 paź 2006, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy

Równanie z dwoma wartościami bezwzględnymi

Post autor: hobbis »

Adams pisze: \(\displaystyle{ |x|}\)
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Równanie z dwoma wartościami bezwzględnymi

Post autor: Calasilyar »

wynika to z definicji wartości bezwzględnej - moduł z liczby jest zawsze nieujemny

to wyrażenie pod modułem ma byc porównywane względem zera
SSJ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 paź 2006, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Równanie z dwoma wartościami bezwzględnymi

Post autor: SSJ »

Witam, jestem tu nowy. Przeczytalem ten topic, ale dalej nie rozumiem tego.
Mam taki przykład:
|5+x|-3|3-2x|-2x+1
Wiem, że przedziały mają być takie:
(-nieskończoność,-5)
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Równanie z dwoma wartościami bezwzględnymi

Post autor: Calasilyar »

w przedziale: \(\displaystyle{ (-\infty;-5)}\)
dla tego przedziału
|5+x|=-(x+5)
|3-2x|=3-2x
i normalnie rozwiązujesz, tylko robisz potem iloczyn otrzymanego przedziału i \(\displaystyle{ (-\infty;-5)}\)

analogicznie pozostałe dwa przypadki
ODPOWIEDZ