Mam problem z dwoma zadaniami związanymi z równaniami.
1. Uporządkuj rosnąco liczby dodatnie a,b,c spełniające układ równań:
\(\displaystyle{ \frac{c}{a+b}=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{c}{a-b}=3}\)
2. Rozwiąż równanie:
||x+1|-4|=3
Z góry dzięki za pomoc
układ równań i równanie
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
układ równań i równanie
Nie zapominaj o
w swoich postach
1.
\(\displaystyle{ \frac{c}{a-b}=3\Rightarrow a-b>0 \Leftrightarrow a>b\\\left{\begin{array}\frac{c}{a+b}=2\\\frac{c}{a-b}=3 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}c=2a+2b\\c=3a-3b \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}3c=6a+6b\\2c=6a-6b \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \\5c=12a\Rightarrow c>a\\b |x+1|-4=-3\\|x+1|=7 |x+1|=1\\x=-8 x=-2\vee x=0 x=6}\)
Kod: Zaznacz cały
[tex]...[/tex]
1.
\(\displaystyle{ \frac{c}{a-b}=3\Rightarrow a-b>0 \Leftrightarrow a>b\\\left{\begin{array}\frac{c}{a+b}=2\\\frac{c}{a-b}=3 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}c=2a+2b\\c=3a-3b \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}3c=6a+6b\\2c=6a-6b \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \\5c=12a\Rightarrow c>a\\b |x+1|-4=-3\\|x+1|=7 |x+1|=1\\x=-8 x=-2\vee x=0 x=6}\)