egzamin - umiemy 2/3 pytan, losujemy trzy pytania

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
justynkak

egzamin - umiemy 2/3 pytan, losujemy trzy pytania

Post autor: justynkak »

zadanie
na pewien egzamin przygotowano zestaw 60 pytań. Każdy ze zdających wyciaga trzy pytania. Za trzy, dwie lub jedną poprawną odpowiedź otrzymuje odpowiednio ocenę bardzo dobrą, dobrą lub dostateczną. Jacek zna odpowiedź na 2/3 pytań z zestawu. Jaka jest szansa, że otrzyma z egzaminu ocenę co najmniej dostateczną?[/quote]
    zaczełam to robić tak:
    omega={{a,b,c}:a,b,c należą {1,...,60}
    moc omegi= kombinacja 60 po 3
    myślę że tutaj trzeba wykorzystać ten wzór :
    P(A)=1-P(A')
    TYLKO ZE W ODP JEST NAPISANE ZE P(A')=COMBINACJI 20 PO 3
    no a ja nie wiem za bardzo skąd się to wzięło:(:(
    proszę o pomoc
    marshal
    Użytkownik
    Użytkownik
    Posty: 1179
    Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
    Płeć: Mężczyzna
    Lokalizacja: krk
    Pomógł: 9 razy

    egzamin - umiemy 2/3 pytan, losujemy trzy pytania

    Post autor: marshal »

    dlaczego (20 po 3)...?

    kolo zna 2/3 odpowiedzi... czyli zna odpowiedz na 40 zadan, na 20 nie zna

    zdarzenie przeciwne to zdarzenie w ktorym nasz "zawodnik" wylosuje zestaw trzech pytan na ktore nie zna odpowiedzi...

    tych pytan jest 20

    czyli wszystkie pechowe mozliwosci to (20 po 3)
    justynka
    Użytkownik
    Użytkownik
    Posty: 11
    Rejestracja: 28 wrz 2004, o 17:54

    egzamin - umiemy 2/3 pytan, losujemy trzy pytania

    Post autor: justynka »

    no tak wielkie dzięki:):)
    ale ze mnie jest Łoś:)
    marshal
    Użytkownik
    Użytkownik
    Posty: 1179
    Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
    Płeć: Mężczyzna
    Lokalizacja: krk
    Pomógł: 9 razy

    egzamin - umiemy 2/3 pytan, losujemy trzy pytania

    Post autor: marshal »

    zaden Łoś tylko justynka

    kto pyta nei bladzi (ale haslem strzelilem ;])
    justynka
    Użytkownik
    Użytkownik
    Posty: 11
    Rejestracja: 28 wrz 2004, o 17:54

    egzamin - umiemy 2/3 pytan, losujemy trzy pytania

    Post autor: justynka »

    to chyba będę błądzić całe życie:):)
    już taka ze mniejustynka (tzn.łoś;)
    ODPOWIEDZ